1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie

 

Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od lat zgodnie zalecają spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jest skuteczna w walce z rakiem, cukrzycą, chorobami serca, a nawet osteoporozą i chorobą Alzheimera. Polifenole i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie o niskiej kwasowości niszczą wolne rodniki i chronią organizm przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.

 

 

2. Oliwa (naprawdę) zmienia smak potraw

 

Świeża oliwa tłoczona na zimno łączy smaki i tworzy harmonijną całość. Oliwy najwyższej jakości używane są przez najlepszych szefów kuchni. Jednoszczepowe esencje z oliwek to znacznie więcej niż goryczka oliw dyskontowych, produkowanych na skalę przemysłową. Po produkty z młyna Deortegas sięga m.in. Albert Adriá – szef kuchni restauracji Tickets i Enigma w Barcelonie, dyrektor kreatywny w słynnej restauracji ElBulli.

 

 

3. Oliwa to nie wino, które z czasem staje się lepsze

 

Jeśli znalazłeś już świeżą oliwę z ostatnich zbiorów, nie wahaj się jej używać. Całe bogactwo zawarte w owocach utrzymuje się przez około 12 miesięcy. Po otwarciu przechowywanie w lodówce nie przedłuża jej trwałości. Sok z oliwek należy chronić przed dostępem światła i powietrza, które sprawiają, że z czasem jest mniej aromatyczna i traci swoje cenne właściwości. Najlepiej spożyć ją do 3 miesięcy po otwarciu.

 

 

4. To jedyny olej, z którego można korzystać na różne sposoby

 

Za każdym razem, kiedy sięgasz po masło lub niezdrowe oleje rafinowane, możesz zastąpić je oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wystarczy użyć tej samej ilości podanego w przepisie oleju lub ¾ łyżki oliwy z oliwek na każdą łyżkę masła lub margaryny. Oliwa z oliwek Extra Virgin jest idealnym dodatkiem do wszystkich dań – zarówno na słodko, jak i na słono. 

 

5. Czytaj etykiety i sprawdzaj pochodzenie

 

Z etykiety możemy dowiedzieć się bardzo dużo. Producenci na dużą skalę niechętnie dzielą się kwasowością, która jest głównym wyznacznikiem tego, czy oliwa jest faktycznie Extra Virgin, czy może została wyprodukowana w wysokiej temperaturze z dodatkiem środków chemicznych. Dla przykładu oliwy o kwasowości 2% nie nadają się do spożycia. Oliwy Extra Virgin posiadają kwasowość na poziomie 0,8%, a najlepsze z nich około 0,2%. Warto również zwrócić uwagę na sposób upraw, np. nieintensywne "secano" to uprawy bez nawadniania, których owoce gwarantują najwięcej korzyści zdrowotnych – witamin, minerałów i polifenoli. Równie istotną rolę pełni gatunek oliwek, który ma bezpośredni wpływ na to jakie nuty smakowe prezentuje oliwa. Od owocowej słodyczy Arbequiny po liściaste aromaty zielonych warzyw Cornicabry.

 

 

6. Gorycz w oliwie jest pożądana

 

Oczywiście, że tak! Przypominająca gorycz migdałów i orzechów włoskich w tle. Nie powinna dominować na samym początku. Gorzki smak został niemal zapomniany, a to w nim kryją się wszystkie wartości odżywcze. Gorycz zawarta w oliwie z wczesnych zbiorów wspomaga metabolizm, a poprzez swoje funkcje bioaktywne stymuluje układ odpornościowy i trawienny. Działa oczyszczająco na nasze jelita, wspomaga detoksykację wątroby i równoważy receptory kubków smakowych. Sprawia, że nie jesteśmy aż tak uzależnieni od słodkiego i słonego.

 

7. Bycie ekspertem jest łatwiejsze niż myślisz

 

Z oliwą z oliwek możemy zawsze zdać się na nasz węch, który rzadko kiedy zawodzi. Na wstępie warto ocenić, czy oliwa nalana do kieliszka do wina ma intensywny zapach oliwek. Potem oceniając smak możemy stwierdzić, czy oliwa jest po prostu smaczna, owocowa z delikatną goryczą na końcu czy wręcz przeciwnie: mdła, gorzka, pozbawiona aromatów i pozostawiająca metaliczny posmak – od takich oliw trzymaj się z daleka.

 

8. Oliwa z Oliwek, rafinowana czy virgin?

 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to sok ze świeżych owoców. Extra Virgin smakuje zdecydowanie lepiej niż Virgin, której można wyprodukować prawie 2 razy więcej z tej samej ilości owoców. Oliwa rafinowana jest  tańsza, ale posiada gorszy skład chemiczny, mniej składników odżywczych i szybciej ulega utlenieniu. Wszystkie określenia typu: "Oliwa z Oliwek", "pierwsza kategoria", "Pure", "Oliwa do smażenia", "Sansa" to najczęściej oliwy rafinowane, pozbawione zapachu. Aby ukryć ich defekty oraz przedłużyć trwałość wytwarza się je na gorąco za pomocą środków chemicznych (taki sam proces jak przy produkcji innych olejów roślinnych, m.in. rzepakowym i słonecznikowym). Najlepiej wybierać wyłącznie oliwy Extra Virgin tłoczone na zimno poniżej 27 stopni. Jest to cenne źródło witamin i minerałów, których nie znajdziemy w żadnym innym oleju.

8 faktów, które powinieneś wiedzieć o oliwie

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

27 lutego 2020
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od
20 lutego 2020
Hiszpańskie desery wydają się nieco słodkie i mało imponujące, może dlatego, że tak bardzo przyzwyczailiśmy się do szarlotki i domowego sernika, że ciężko jest dorównać tym smakom. Podczas podróży po
28 stycznia 2020
Płatki owsiane znane są na całym świecie i choć najczęściej w naszych domach gościła owsianka, to z czasem zaczęliśmy dodawać do niej coraz więcej pyszności. Granola, która przywędrowała do nas

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00