Hiszpańskie desery wydają się nieco słodkie i mało imponujące, może dlatego, że tak bardzo przyzwyczailiśmy się do szarlotki i domowego sernika, że ciężko jest dorównać tym smakom. Podczas podróży po półwyspie iberyjskim trafiliśmy na coś, co bardzo przypomina naszego pączka i jest tak wciągające, że nie można się temu oprzeć. Buñuelos konsystencją są bardzo zbliżone do puszystego, świeżego ptysia. Za sprawą skórki z cytryny i anyżu, ciasto zaparzane usmażone na oliwie to absolutna rozpusta nie tylko w tłusty czwartek. Jeśli już tłusty to bez oleju palmowego i rzepakowego, a z aromatyczną oliwą z oliwek extra virgin, która doskonale nadaje się do smażenia i wypieków na słodko. 

 

BUÑUELOS, CZYLI HISZPAŃSKIE PĄCZKI NA OLIWIE

 

Składniki (na 30 sztuk):

 

200ml mleka roślinnego

115g mąki pszennej np. typ 450 - tortowa

130g cukru trzcinowego lub kokosowego

75g masła (pokrojone w kostkę)

3 jajka 

 

3 paski skórki z cytryny

2 gwiazdki anyżu

1 laska cynamonu (około 8cm)

1/2 łyżeczki soli

oliwa z oliwek Extra Virgin Deortegas 

 

Przygotowanie:

 

W rondelku zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny, gwiazdkami anyżu i cynamonem. Pozostawiamy na kilka minut i cedzimy przez sitko. W międzyczasie przygotowujemy w osobnej miseczce lekko roztrzepane jajka.

 

Do gorącego mleka dodajemy masło, sól i cukier. Po dokładnym wymieszaniu doprowadzamy ponownie do wrzenia. Następnie wsypujemy na raz całą mąkę i dokładnie mieszamy łopatką, aż do uzyskania jednolitej masy.

 

Do powstałego ciasta stopniowo dodajemy jajka cały czas mieszając masę. Możemy zrezygnować z części jaj, jeśli wcześniej uzyskamy gładką i gęstą konsystencję budyniu.

 

Rozgrzewamy oliwę z oliwek w rondelku i smażymy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Po około 3 minutach wyciągamy i przekładamy na ręcznik kuchenny. 

 

Wykończenie:

 

Pączki posypujemy cukrem pudrem lub nadziewamy masą budyniową. Możemy podać je z  kremem śmietankowym bez cukru na który przepis znajdziecie tutaj.

 

Smacznego! :) 

Buñuelos, czyli pączki na oliwie

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

20 lutego 2020
14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00