Kolejny przepis z cyklu "Na słodko z oliwą". Tym razem na warsztat wzięliśmy ciasto marchewkowe, wzbogacając biszkopt delikatną oliwą z oliwek. Ciekawe połączenie marchewki, orzechów oraz łagodnej i aromatycznej Arbequiny jest warte każdych eksperymentów. Od tej wersji jeszcze trudniej będzie Was odciągnąć. Ciasto wychodzi delikatne, puszyste, wilgotne, po prostu doskonałe marchewkowe!

 

CIASTO MARCHEWKOWE

 

Składniki:

250g tartej marchwii (na grubym oczku)

250g mąki pszennej lub innej mąki tortowej

3 jaja 

1 pomarańcza (skórka tarta na drobnym oczku)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżeczki cynamonu 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej 

300g cukru muscovado/trzcinowego

120g oliwy z oliwek extra virgin

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st.  

  • Do jednej miseczki wsyp mąkę, przyprawy, sól, sodę i proszek do pieczenia.

  • Do drugiej miski zetrzyj marchew i  skórkę z pomarańczy.

  • W mikserze lub za pomocą trzepaczki połącz jajka z cukrem (nie muszą być sztywne) 

  • Oliwę z oliwek połącz z marchewką, następnie dodaj produkty sypkie oraz gładką masę jajeczną 

  • Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 

  • Piecz około 35 minut w 180 stopniach. 

 

Podany przepis wykorzystaliśmy w tortownicy średnicy 24cm, jeśli posiadasz mniejszą, np. 18cm możesz wydłużyć czas pieczenia do 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, warto sprawdzić ciasto czy ciasto jest gotowe wbijając na środku drewniany patyczek. Po wyjęciu powinien on być suchy i czysty, gdyby ciasto się przykleiło dokładamy do czasu pieczenie kolejne 10 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy pozostawić ciasto w takiej formie przykrywając je cukrem pudrem lub lukrem. Ja zdecydowałam się na krem śmietankowy na ksylitolu, który sprawia, że ciasto jest delikatne i kremowe.

 

 

KREM ŚMIETANKOWY

 

Składniki:

200g śmietanki kremówki (34 lub 36%)

600g mascarpone lub twarogu sernikowego

100g mielonego ksylitolu

20g octu jabłkowego  

 

Przygotowanie:

Za pomocą miksera połącz śmietankę z mascarpone/twarogiem oraz ksylitolem. Dodaj do kremu ocet jabłkowy i lekko przemieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Pozostaw 15 minut w chłodnym miejscu.

 

Wykończenie:

Przekrawamy ciasto marchewkowe poziomo na dwie lub trzy równe części. Na każdą warstwę nakładamy niewielką ilość kremu, przykrywając go kolejną warstwą ciasta. Pamiętajcie, aby pozostawić znacznie więcej kremu na koniec, aby przykryć wierzch oraz boki. Na koniec dekorujemy siekanymi orzechami włoskimi.

 

Smacznego! :)

Ciasto marchewkowe z orzechami

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

02 października 2019
14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00