Powszechnie wiadomo, że najlepsza jest oliwa Extra Virgin tłoczona na zimno. W praktyce sok z oliwek uzyskuje się na wiele sposobów, a techniki upraw znacznie się od siebie różnią. O produkcie końcowym decydują m.in. metody upraw, okres zbiorów, tłoczenie oraz przechowywanie. Chociaż certyfikaty i nagrody nie dają 100% gwarancji  jakości, to historia młyna oraz doświadczenie rolników może znacznie więcej powiedzieć o produkcie końcowym i owocach ich pracy. Poniżej przedstawiamy pięć głównych etapów pozyskiwania ekologicznej oliwy w rodzinnym młynie z prowincji Murcia w Hiszpanii.

 

UPRAWA DRZEW

 

Wiedza rolników pozwala na zachowanie sadzonek i drzew w zdrowej kondycji pomimo zmiennych warunków atmosferycznych. Drzewa oliwne w ekologicznych gajach żyją w zgodzie z naturą. Uprawy w małych rodzinnych gospodarstwach znacznie różnią się od zakładów działających na dużą skalę. Producenci komercyjni najczęściej pozyskują owoce ze skupu (nie zawsze znane jest ich pochodzenie) lub decydują się na uprawy nawadniane. W ekologicznym młynie Deortegas zdecydowano się na inny model rolnictwa zwany "secano". Drzewa rozmieszczone są w odległości 14 metrów od siebie (czyli znacznie rzadziej niż w przypadku upraw intensywnych). Ponadto nie są one dodatkowo nawadniane, a wszystkie wartości odżywcze czerpią wyłącznie z naturalnych wód gruntowych. Ekstremalne warunki, do których przyzwyczaiły się drzewa w południowo-wschodniej części półwyspu sprawiają, że owoce z których wytwarzane są oliwy mają znacznie więcej witamin, minerałów i polifenoli.  

W młynie Deortegas nie stosuje się toksycznych oprysków, chemikaliów i sztucznych nawozów w celu poprawy wydajności zbiorów. Rafael i Marta Ortegas - właściciele gajów zapewniają, że od 25 lat ich ziemia nie miała kontaktu z syntetycznymi środkami ochrony roślin. 

 

ZBIORY OWOCÓW

 

Jest to kluczowy moment, ponieważ od niego zależy jakość produktu końcowego, czyli ilość nadtlenków, poziom kwasowości oraz zapach i smak. Bezpośredni wpływ na właściwości organoleptyczne oliwy ma również stopień dojrzałości owoców. Z oliwek bardziej dojrzałych uzyskuje się znacznie więcej ostrej, mało wyrazistej lub wręcz nieprzyjemnej w smaku oliwy. Wczesne zbiory na które decyduje się niewielu rolników (wiąże się to z większymi kosztami produkcji - mniej produktu finalnego) to gwarancja jakości. Październikowe i listopadowe oliwy są bogatsze w polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT.

 

TRANSPORT I MYCIE

 

Zebrane oliwki umieszcza się w akrylowych pojemnikach, które chronią owoc przed uszkodzeniami miąższu oraz zapewniają swobodny przepływ powietrza. Owoce nie powinny być przechowywane dłużej niż 24 godziny, dlatego najlepsze oliwy tłoczy się w kilka godzin od zbiorów. W strefie wentylacji oddziela się liście od oliwek, po czym owoce są ponownie sprawdzane i myte.

 

 

EKSTRAKCJA 

 

Proces wyodrębniania oleju przeprowadza się mechanicznie. Znane są różne metody, jednak ich wspólnym mianownikiem jest temperatura, która nie może przekraczać 27ºC. W przypadku ekstrakcji w młynie Deortegas temperatura oscyluje wokół 22ºC. Dla jak najlepszej jakości produktu ważne jest, aby cały wieloetapowy proces produkcji przebiegł w jak najkrótszym czasie z dala od źródeł światła i zanieczyszczonego powietrza.W przypadku przestarzałych metod oliwa narażona jest na wiele czynników ryzyka i utratę jakości. Używanie starych pras kamiennych obarczone jest ryzykiem przegrzania oliwy. Co więcej wielokrotne oczyszczanie oliwy w materiałowych tarczach filtracyjnych może powodować szybsze psucie się oliwy i niesie za sobą ryzyko pojawienia się pleśni i grzybów. 

 

 

PAKOWANIE I MAGAZYNOWANIE

 

Świeżo wytłoczoną oliwę przelewa się do kadzi lub ceramicznych amfor i odstawia do czasu sprzedaży. Ceramika oraz szkło to najlepsze opakowania dla oliwy z oliwek, a warunki przechowywania to miejsca zacienione i temperatura między 15-18 ºC. Warto sprawdzać datę produkcji, ponieważ jest to produkt, który z biegiem czasu traci swoje właściwości. Wybierajcie wyłącznie oliwy Extra Virgin z ostatnich kampanii i pamiętajcie, że ekologiczna oliwa to nie tylko produkt z certyfikatem, to najbliższy doskonałości ekologiczny sok z oliwek.

 

Dlaczego ekologiczne oliwy nie mają sobie równych?

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

29 listopada 2018
14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00