W dzisiejszych czasach półki sklepowe uginają się od ilości oferowanych produktów. O Oliwie z Oliwek możemy usłyszeć od producentów, dietetyków, ekspertów, ale czy na pewno wszystkie informacje są prawdziwe? Poniżej przedstawiamy 5 najpopularniejszych mitów dotyczących oliwy, które warto uwzględnić przy kolejnych zakupach.

 

1. Na oliwie z oliwek nie wolno smażyć

 

Czy przypadkiem to nie chwyt marketingowy wielkich koncernów? Sprzedaż olejów z wytłoczyn, olejów rafinowanych i innych tłuszczów roślinnych to ogromny biznes. Wśród konsumentów panuje przekonanie, że tylko oleje neutralne w smaku są idealne do smażenia i pieczenia. 

 

Zgodnie z zaleceniami naukowców z Uniwersytetu w JAEN na oliwie z oliwek można smażyć jeśli mówimy o krótkiej obróbce termicznej. Ponadto oliwa posiada stosunkowo niski punkt dymienia, ale wysoką zawartość polifenoli i antyoksydantów co sprawia, że jest wręcz idealnym zamiennikiem niezdrowych tłuszczy roślinnych.

 

Warto odnieść się do wpisu dr. Damiana Parola, który szerzej opisuje właściwości oliwy podczas smażenia. Uznany dietetyk odradza smażenie na maśle i smalcu ze względu na obecność choresterolu. Jego utleniona forma przyczynia się m.in. do chorób serca i zmian miażdzycowych.

 

                                                                        

 

 

2. Extra Virgin to olej najwyższej jakości

 

To prawda, pod warunkiem, że znamy jego pochodzenie. Autor książki Extra Virginity (Extra Dziewictwo) Tom Mueller opisuje rynek olejarski i oszustwa przy produkcji oliw z pierwszego tłoczenia. Szacuje się, że ponad 70% producentów korzysta z nieuczciwych technik takich jak rozcieńczanie, wyjaławianie czy zabarwianie!

 

Z czego jest więc wyprodukowana oliwa Extra Virgin? Z jakiego gatunku oliwek? W jakiej temperaturze odbywała się ekstrakcja owoców? Jakie były warunki upraw? Czy nie stosowano toksycznych oprysków bez okresu karencji? To podstawowe pytania, na które konsumenci powinni znać odpowiedź, a nie dowiedzą się tego z etykiet zamieszczanych na butelce.

 

 

3. Oliwa ze sklepu jest zawsze świeża

 

Prawdziwa oliwa z oliwek Extra Virgin powinna być spożyta przed kolejną kampanią, czyli nie później niż rok po jej wytworzeniu. Wraz z upływem czasu traci ona swoje cenne aromaty i właściwości zdrowotne. Przemiany biochemiczne oraz procesy utleniania zachodzą znacznie szybciej w produktach naturalnych. Ważne, aby przechowywać oliwę w ciemnej, dokładnie zakręconej butelce, z dala od źródeł światła. Nie jest konieczne trzymanie w lodówce, ponieważ nie wpływa to na ich przydatność do spożycia.

 

Rafinowanie i inne procesy chemiczne stosowane przy produkcji na szeroką skalę wydłużają trwałość i przydatność do spożycia, co skutkuje to utratą wartości odżywczych, cennych polifenoli i antyoksydantów. 

 

W supermarketach możemy trafić na oliwy sprzed trzech lat. Na szczęście my nie mamy z tym problemu. Przed kolejnymi zbiorami cała oliwa z młyna Deortegas jest już zjedzona! :) 

 

4. Nie warto przepłacać za oliwę

 

Zastanawiając się jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie wystarczy wyobrazić sobie 75-letnią osobę, która podczas swojego życia skonsumowała około siedemdziesiąt ton pożywienia. Na procesy zachodzące w organizmie człowieka ma ono wpływ regulujący bądź toksyczny. Kupując tańszą oliwę decydujesz się na zakup produktu, który de facto mógł być tłoczony w wyższej temperaturze, z dodatkiem wytłoczyn lub substancji chemicznych. Przepisy regulujące niestety nie są w stanie wykluczyć ze sprzedaży takich oliw. Bądźcie czujni - na półkach sklepowych wszechobecne są oleje Extra Virgin wytwarzane w sposób nieuczciwy - nawet powstałe z zepsutych lub niezdatnych do spożycia owoców.

 

5. Najlepsza oliwa prosto od rolnika

 

Prawidłowa ekstrakcja oleju to bogactwo witamin, minerałów i polifenoli. Kwasowość w najlepszych oliwach wynosi około 0,2 mg/l, czyli cztery razy mniej niż norma dla kategorii Extra Virgin.  Pochodzenie ma znaczenie więc warto wybierać oliwy od producentów posiadających własne, ekologiczne gaje. Jakość oliwy zależy nie tylko od surowca ale również od sposobu pozyskania oleju. Często domowe prasy umożliwiają dopływ światła i zanieczyszczonego powietrza. Tarcze filtracyjne (syntetyczne lub roślinne) nie zawsze są odpowiednio przygotowane i odkażane, więc mogą posiadać na swojej powierzchni szkodliwą pleśń powstałą z pozostałości po poprzednich tłoczeniach. Ogromne znaczenie ma również temperatura, która w starych prasach nie jest w żaden sposób kontrolowana. Należy wybierać wyłącznie oliwy tłoczone na zimno, gdzie temperatura nie przekracza 27 stopni.  

 

 

Nie daj się nabić w butelkę - 5 najpopularniejszych mitów o oliwie z oliwek

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

10 stycznia 2019
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od
20 lutego 2020
Hiszpańskie desery wydają się nieco słodkie i mało imponujące, może dlatego, że tak bardzo przyzwyczailiśmy się do szarlotki i domowego sernika, że ciężko jest dorównać tym smakom. Podczas podróży po
28 stycznia 2020
Płatki owsiane znane są na całym świecie i choć najczęściej w naszych domach gościła owsianka, to z czasem zaczęliśmy dodawać do niej coraz więcej pyszności. Granola, która przywędrowała do nas

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00