Zapach cytrusów i świeżej oliwy z oliwek uwodzi już od pierwszego kęsa. To klasyczne francuskie ciasto smakuje jak orzeźwiająca lemoniada w słoneczny dzień. Przyjemnie kremowy lemon curd świetnie komponuje się z kruchym, wytrawnym spodem. Zaparzana włoska beza pasuje do tej tarty wyjątkowo dobrze, nadając jej dodatkową delikatność i słodycz. Jeśli lubicie wersje mniej kaloryczną, możecie z niej zrezygnować lub pozostawić wybór podając miseczkę z ubitą kremówką. Filiżanka ulubionej herbaty i porcja cytrynowej tarty to duet skrojony na miarę udanego zimowego popołudnia :)

 

 

WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO (na formę do tarty średnicy 24 cm)

 

Składniki:

200g mąki

100g łagodnej oliwy z oliwek (np. arbequina)

1/2 łyżeczki soli

25g drobnego cukru

25g mleka roślinnego (np. owsianego)

 

Przygotowanie:

W misce łączymy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zimne mleko roślinne oraz oliwę z oliwek i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie przekładamy ciasto na papier do pieczenia, przykrywamy je drugim papierem i wałkujemy. Możemy odrazu rozprowadzić ciasto dłońmi po formie (bez wałkowania) dociskając je i wyrównując ręcznie. W razie potrzeby odcinamy nadmiar znajdujący się powyżej krawędzi. Na powierzchnię ciasta kładziemy pergamin i przysypujemy fasolą lub grochem, aby nie wyrosło podczas pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 17 stopni. Pieczemy około  25 minut (po 15 minutach zdejmujemy fasolę i kontynujemy pieczenie). Odstawiamy do ostygnięcia. 

 

 

KREM CYTRYNOWY

 

Składniki:

3 cytryny

120g miodu

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (5g)

2 jaja (całe)

2 żółtka

80g masła (pokrojone w mniejsze kawałki)

20g delikatnej oliwy z oliwek (np. Arbequina)

 

Przygotowanie:

Po sparzeniu cytryn we wrzątku, ścieramy skórkę jednej z nich na tarce do cytrusów i wyciskamy sok.

Odmierzamy 150ml soku i za pomocą trzepaczki łączymy w rondelku z resztą składników z wyjątkiem tłuszczy - masła oraz oliwy.

Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby w masie nie pojawiły się grudki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło wraz z oliwą nie przerywając mieszania.

 

Wykończenie:

Przekładamy do gotowej, wypieczonej formy z kruchego ciasta i rozprowadzamy. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

 

 

BEZA WŁOSKA

 

Ze względu na wysoką temperaturę syropu, masa nie musi być dodatkowo pieczona lub suszona. Najczęściej przypala się ją palnikiem kuchennym. Jedyne czego potrzebujemy to mikser, termometr i odrobinę cierpliwości :)

 

 

Składniki:

60g białek (około 4 jaj)

140g cukru

50g wody

 

 

Przygotowanie:

W misie miksera umieszczamy białka. Ważne, aby miały one temperaturę pokojową, należy je wyjąć godzinę wcześniej z lodówki.

W rondelku przygotowujemy syrop cukrowy. Gotujemy wodę z cukrem na wolnym ogniu (nie mieszając!) do momentu, aż płyn osiągnie temperaturę 120 stopni C (około 10 minut). Podczas gotowania rozpoczynamy ubijanie białek na najniższym biegu. Stopniowo zwiększamy prędkość miksera, aż do uzyskania sztywnej piany.

 

Kiedy temperatura syropu osiągnęła 120 stopni, a białka są sztywne wlewamy syrop cienkim strumieniem nie przerywając miksowania. Po zaparzeniu ubijamy masę przez kolejne 10 minut do ostygnięcia. Dzięki temu beza będzie sztywna i lśniąca. 

 

Wykończenie: 

Za pomocą worka cukierniczego lub silikonowej szpatułki przekładamy bezę na schłodzoną tartę z kremem.

Rozprowadzamy masę po całej powierzchni ciasta.

Opalamy kuchennym palnikiem lub pieczemy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 210 C (grzanie górne bez termoobiegu).

 

Smacznego! 

Orzeźwiająca tarta cytrynowa

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

27 stycznia 2020
14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00