Składniki: 

400g mąki pszennej 
500g maślanki naturalnej
1 jajko
2 łyżki cukru  

2 jabłka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cynamonu
oliwa z oliwek extra virgin

 

Przygotowanie:

Za pomocą trzepaczki lekko podbijamy jajko z cukrem, dodajemy maślankę. Do mieszaniny wsypujemy sodę oczyszczoną oraz mąkę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.

 

Na grubych oczkach ścieramy dwa średnie jabłka (ok. 400g) na grubych oczkach. Następnie łączymy je z ciastem i doprawiamy mielonym cynamonem i solą.

 

Przygotowujemy talerz z ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy (około 100g). Ważne, aby nie była zbyt gorąca - dymiąca, ani zbyt zimna. Możemy na próbę umieścić odrobinę ciasta i zobaczyć czy zaczyna się smarzyć. Jeśli zbyt szybko nabierają kolor oraz rumienią zmniejszamy ognień. I tak po pierwszym smażeniu będziecie wprawieni :)

 

Za pomocą dwóch łyżek nakładamy na patelnie odpowiednio małe porcje (zsuwając do oliwy drugą łyżką). Placuszki przy smażeniu będą nieco zwiększały swoją objętość. Pamiętajcie aby nie robić ich zbyt dużych, ponieważ mogą pozostać surowe w środku. Przy pierwszym smażeniu, warto je sprawdzić, czy nadal nie są płynne w środku.

 

Placuszki przewracamy na drugą stronę po około minucie. Jeśli mają już ładny, złoty kolor ściągamy je na papier kuchenny. 

 

Wykończenie:

 

Racuchy podajemy z ulubioną konfiturą, miodem lub cukrem pudrem. Spróbujcie też z naszym kremem śmietankowym - przepis tutaj. Można przechowywać je w lodówce, ale pamiętajcie, że smakują zdecydowanie lepiej lekko podgrzane przed podaniem.

Racuchy z jabłkiem na maślance

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

02 października 2019
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od
20 lutego 2020
Hiszpańskie desery wydają się nieco słodkie i mało imponujące, może dlatego, że tak bardzo przyzwyczailiśmy się do szarlotki i domowego sernika, że ciężko jest dorównać tym smakom. Podczas podróży po
28 stycznia 2020
Płatki owsiane znane są na całym świecie i choć najczęściej w naszych domach gościła owsianka, to z czasem zaczęliśmy dodawać do niej coraz więcej pyszności. Granola, która przywędrowała do nas

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00