Wiele się mówi o zaletach spożywania owoców, warzyw, orzechów, oliwy z oliwek oraz roślin strączkowych. Dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT oraz inne produkty pochodzenia roślinnego może znacznie poprawić kondycję układu sercowo-naczyniowego. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia w wyniku chorób krążenia każdego roku umiera 17 900 000 osób. Statystyki WHO są niepokojące i dają jasno do zrozumienia, że to od nas zależy zdrowie naszego najważniejszego organu.

 

Jak co roku we wrześniu obchodzimy Światowy Dzień Serca organizowany przez WHF. Ta wyjątkowa inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia oraz zwiększanie świadomości społecznej odnośnie chorób serca. W tym roku ważną rolę odegrały badania przeprowadzone przez Szpital Kliniczny w Barcelonie i Uniwersytet Nawarry. Lekarze i naukowcy kierujący projektem PREDIMED odwoływali się do wyników swoich obserwacji. Do profilaktycznej oceny stanu zdrowia przystąpiło 7447 pacjentów o podwyższonym ryzyku wystąpienia chorób układu krążenia. W ich życie wprowadzono zmiany w sposobie odżywiania i przez 5 lat sprawdzano ich skuteczność. Jest to największe tego typu badanie w historii, mające na celu zbadanie diety, uzupełnionej oliwą z oliwek Extra Virgin.

 

„Jesteśmy w stanie zweryfikować, że spożywanie 40 ml dziennie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w połączeniu z dietą śródziemnomorską może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o ponad 30%” podsumowuje Ramón Estruch, koordynator badania.

 

KWAS OLEINOWY

 

Za takie działanie odpowiedzialne są jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są sprzymierzeńcem w walce z chorobami serca i układu krążenia. Ich głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy, którego w oliwie z oliwek znajduje się najwięcej (50 – 83% ). Jeśli owoce były tłoczone na zimno tuż po zebraniu, otrzymany tłuszcz będzie zawierał znacznie więcej zdrowych kwasów tłuszczowych. Regularne spożywanie takich tłuszczów zmniejsza ryzyko zaburzeń pracy serca i schorzeń naczyń krwionośnych, np. zmian miażdżycowych.

 

NIEDOBORY NNKT

 

W Polsce spożycie niezbędnych kwasów tłuszczowych jest mniejsze niż zalecane normy żywieniowe. Ich niedobór może przynieść dla organizmu nieodwracalne skutki, m.in.: prowokuje reakcje zapalne w organizmie, hamuje wzrost dzieci i niemowląt, przyczynia się do powstawania zmian skórnych, opóźnia gojenie się ran, uwrażliwia na infekcje, zwiększa kruchość naczyń włosowatych, może zaburzać gospodarkę cholesterolu oraz pracę innych narządów.

 

PODSUMOWANIE

 

Dzięki zaangażowaniu zespołu badawczego i współczesnej medycynie otrzymaliśmy wyraźne wskazówki dotyczące odżywiania. Dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym oleinowe pomoże nam zachować serce i układ krwionośny w doskonałej kondycji. Badania potwierdzają tylko to, co mówiło się o oliwie z oliwek od dawna. Hipokrates nazywał ją „wielkim uzdrowicielem”, Homer „płynnym złotem”, a Galen chwalił za pozytywny wpływ na zdrowie. Wielkie autorytety przekonały nas, że warto wprowadzać małe zmiany w diecie, które przyniosą wielkie korzyści dla naszego organizmu.

 

 

 

 

Źródła: 

M. Lisa Clodoveo,S. Camposeo; "Food Research International"; Elsevier 2014

T. Psaltopoulou, R.I. Kosti; "Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence[...]"; Lipids Health Dis. 2011

Buckland G, González CA "The role of olive oil in disease prevention: a focus on the recent epidemiological evidence from cohort studies and dietary intervention trials". Br J Nutr (Review) 2015

European Food Safety Authority. "Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to polyphenols in olive". EFSA Journal. 9 (4) 2011

M. Covas, R. De la Torre; "Virgin olive oil: A key food for cardiovascular risk protection". British Journal of Nutrition, 113(S2), S19-S28 2018

 

oraz:

https://www.who.int/cardiovascular_diseases/world-heart-day

https://www.multivu.com/players/uk/8616051-olive-oil-fight-coronary-heart-disease

Zdrowe serce z dietą bogatą w kwasy tłuszczowe

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut

+48 664 194 047 

KONTAKT@E-OLIWA.PL

           DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 250 ZŁ

30 DNI NA ZWROT

13 listopada 2019
14 maja 2020
Przepis wkrótce...
07 maja 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi
27 lutego 2020
1. Jedzenie oliwy może uratować Ci życie Nie jest w tym stwierdzeniu nic na wyrost. Naukowcy i dietetycy z całego świata w oparciu o swoje badania i artykuły medyczne, od

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa - wyłączny dystrybutor produktów z młyna Deortegas w Polsce. Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 E-Oliwa.pl

DOŁĄCZ DO NAS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

E-Oliwa | Ekologiczna Oliwa

kontakt@e-oliwa.pl

+48 664 194 047

Pracujemy w godzinach:

 

poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00